torsdag 23 januari 2014

Habilitering och modern teknik...

I måndags åkte jag, Rebecka och Nellie till habiliteringen för det första besöket detta året. Normalt sätt träffar vi en specialpedagog och en barnpsykolog när vi är där. Upplägget brukar vara att någon ut av de två håller i övningar som testar och tränar Nellie i hennes svårigheter. Jag har under hösten upplevt att Nellie tyckt det blivit tråkigt när vi åkt till Ängelholm och habiliteringen, samma övningar varje gång och inte längre speciellt utmanande. Vi försökte under termins utverderingen påpeka detta på smidigaste sätt. Denna termin började med att de nu ville se hur vi arbetade hemma med Nellie. Vi fick i uppdrag att tänka ut och genomföra övningar med henne under en timmes tid. Sagt och gjort, jag planerade några övningar samt bad Nellies assistent Rebecka om att tänka ut några. Genomförandet gick hur bra som helst och jag hoppas det fick habiliteringen att tänka efter hur framtida upplägg ska gå till. ;0)

Habiliteringen i Region Skånes regi är i sig ett bra redskap och en ypperlig hjälp för familjer med funktionshinder av Nellies slag. De har hjälpt oss med mycket, tex föräldrarutbildningar, vårdbidrag och rid sjukgymnastik för att nämna få saker. Men det kan vara väldigt tungrott ibland... Vi har blivit lovade arbetsbilder som finns via en stor bildbank, detta är ett utmärkt verktyg för barn som är icke verbala eller har pragmatisk språkstörning som Nellie. Att visa bilder och jobba med bilder är ett beprövat arbetsätt som fungerar bra. Tyvärr har vi väntat på dessa bilder i snart 10 månader. Jag har klippt, klistrat och googlat bilder efter ändamål till förbannelse och längtar verkligen till när vi får tillgång till bildbanken.

Bilderna kan användas som stöd i konversationer, visa vad som ska ske, utgöra schema eller arbetsordning mm. Bilderna har massor av användningsområden, fantasin sätter begränsningarna. Att använda sig av bilder, filmer, ljud och andra medel än det skrivna ordet kallas för ett vidgat textbegrepp. Skolverket i sina kursplaner började benämna detta begrepp redan 1994, bildstöd är positivt för alla oavsett funktionshinder eller ej. Modern media ingår också i det vidgade textbegreppet, iPad, wii, kinect och andra upplevelse-ämnad teknologi, det viktiga är VAD man tränar i spelet.

En liten video om hur man på ett
lärcenter i USA jobbar med Kinect

Inga kommentarer: