lördag 8 oktober 2011

Shepherds Pie...

Idag plockades det lammfärs ur frysen, detta skulle användas till att göra en så kallad Shepherds Pie eller Herdens paj på svenska.
Detta har jag aldrig tidigare provat men alltid tyckt det såg så gott ut, och smidigt. =0)
Sagt och gjort, jag letade upp ett recept och insåg snabbt att detta nog kommer till att smaka jättegott! =0)

Jag hade inte fel, för när kocken i köket (som för kvällen var husbonden) var färdig så serverades det en underbart god rätt som passade perfekt en sådan här mörk och mysig höstkväll.
Shepherds Pie kommer numera blir en stående rätt på Wessmantorps meny! =0)

Shepherds Pie eller Herdens Paj...

Recept för 4 Pers

225 grader i ca 25-30 minuter

Ingredienser

1 kg potatis (mjölig)
1 dl rapsolja eller smör
2 st äggulor
Muskotnöt, salt & peppar

600 gram lammfärs
125 gram tärnat sidfläsk
1 stor riven gul lök
1 stor riven morot
1 riven vitlöksklyfta
½ msk hackad Timjan
½ msk hackad Rosmarin
3 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 Fond dú chef tärning (nöt eller kyckling)
2-3 msk Worcestershiresås

Börja med att skala och koka potatisen.
Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt rapsolja eller smältsmör, salt & peppar samt muskotnöt efter behag.
Rör ihop till potatismos och låt stå tills lammfärsen är färdig.

Bryn lammfärsen och sidfläsket till de fått färg i en djup stekpanna eller stekgryta.
Tillsätt den rivna löken, moroten och vitlöken, fortsätt att steka.
Häll i tomatpurén, timjan, rosmarin och mjöl, rör om.
Slå i vatten och Worcestershiresås samt släng i Fond dú Chef-tärningen.
Salta och peppra efter behag och koka bort det mesta av vätskan.
Häll köttfärsen i en eldfast form och spritsa eller bred potatismoset ovanpå tills hela formen är täckt.
Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter tills moset fått en gyllenbrun färg.

Serveras med sallad, gröna ärtor (ärtorna kan också tillsättas i köttfärsen) och en tjock skiva av ett gott rustikt surdegslantbröd att suga upp de sista resterna på talriken med. ;0)

Inga kommentarer: